fbpx

Ghid Pas cu Pas pentru Înregistrarea în SPV (ANAF) cu Semnătură Electronică

Cuprins Articol
  Add a header to begin generating the table of contents

  Navigarea prin procedurile birocratice poate fi adesea descurajantă, iar înregistrarea în SPV (Serviciul Public Virtual) al ANAF nu face excepție. Dar nu vă faceți griji! În acest articol, împărtășesc experiența mea personală la înrolarea firmei FireWeb necesara pentru trimiterea facturilor in sistemul E-Factura și folosirii modulului WHMCS E-Factura și câteva sfaturi esențiale pentru a vă ușura procesul.

  Un aspect încurajator este că activarea accesului la SPV a fost rapidă și eficientă după trimiterea documentelor, eliminând astfel necesitatea deplasării fizice la sediile ANAF așa cum este specificat in formularul de inregistrare.

  Pregătirea Inițială

  În primul rând, este important să știți că întregul proces poate dura între 1-2 ore, în funcție de cât de repede vă familiarizați cu instrucțiunile ANAF sau ale furnizorului de semnătură electronică. Asigurați-vă că aveți timp suficient și răbdare, deoarece instrucțiunile oficiale pot fi uneori neclare și greu de urmărit.

  Pasul 1: Alegerea Furnizorului de Semnătură Electronică

  Primul pas este să alegeți un furnizor de semnătură electronică. O listă a furnizorilor din România o puteți găsi aici. Personal, am optat pentru CertSign, varianta lor de semnătură electronică în cloud.

  Pasul 2: Procesul de Confirmare a Identității

  După achiziționarea semnăturii electronice, urmează procesul de confirmare a identității cu CertSign. Pentru aceasta, veți avea nevoie de un laptop cu cameră web sau de un telefon inteligent. Creați-vă contul de utilizator pentru aplicația Paperless vToken, preferabil folosind Google Chrome.

  Pasul 3: Configurarea Autentificării

  Instalați și configurați Google / Microsoft Authenticator. Furnizorul vă va oferi un cod QR sau un cod de înrolare pentru aceasta.

  Pasul 4: Instalarea Aplicației PaperLess

  Descărcați și instalați aplicația PaperLess de pe linkul furnizat. Aplicația este disponibilă doar pentru Windows și este esențială pentru utilizarea semnăturii electronice.

  Pasul 5: Semnarea Documentului de Confirmare

  Un avantaj oferit de PaperLess vToken este posibilitatea de a descărca Documentul de Confirmare (descarcă PDF) de la ANAF precompletat. Semnați documentul folosind Adobe Acrobat, reîncărcați-l, iar furnizorul va adăuga id-ul certificatului necesar pentru semnături.

  Pasul 6: Completarea Formularului 150

  Accesați linkul ANAF pentru Formularul 150. Completați informațiile, atașați Documentul de Confirmare semnat, apoi printați, completați și scanați formularul.

  Pasul 7: Pregătirea Documentelor

  Pregătiți o arhivă zip cu documentele necesare. În cazul meu, am inclus copia cărții de identitate, Actul Constitutiv și Formularul 150.

  Pasul 8: Finalizarea Înregistrării

  Completați formularul de înregistrare disponibil aici, atașați documentele necesare și trimiteți. După trimitere, veți primi un număr de confirmare și veți fi notificat prin email când accesul la SPV va fi activat.

  Concluzie

  Cu răbdare și atenție la detalii, procesul de înregistrare în SPV cu semnătură electronică poate fi navigat cu succes. Sper ca experiența mea să vă fie de folos și să vă economisească timp și efort. Succes!

  Da, se recomandă utilizarea browserului Google Chrome pentru procesul de înregistrare în SPV și pentru interacțiunea cu platforma de semnătură electronică. Acesta a fost testat să funcționeze optim cu majoritatea furnizorilor de semnături electronice.

  Semnătura electronică în cloud, cum ar fi cea oferită de CertSign, necesită instalarea unei aplicații specifice (cum ar fi PaperLess vToken) care este disponibilă doar pentru sistemele de operare Windows. Prin urmare, veți avea nevoie de un dispozitiv cu Windows pentru a genera semnătura.

  Procesul complet de înregistrare poate dura între 1-2 ore. Veți avea nevoie de următoarele documente: copia cărții de identitate, Actul Constitutiv al firmei, Formularul 150 completat și semnat, și Documentul de Confirmare semnat electronic. De asemenea, este necesară pregătirea unei arhive zip cu aceste documente pentru încărcarea lor în platforma SPV.

  Linkuri Documente